Ziekte van Sever

Definitie: 

De ziekte van Sever is een groeipathologie bij kinderen. Dit resulteert in pijn in de hiel (proces van de calcaneus) door ontsteking van het groeiende kraakbeen. Deze aandoening manifesteert zich bij meisjes van 7 tot 13 jaar en bij jongens van 8 tot 15 jaar. De pijn kan eenzijdig of bilateraal zijn.

Etiologie: 

De oorzaken van het uiterlijk zijn divers, hier zijn er enkele: Vanwege de locatie is het groeikraakbeen onderhevig aan verschillende mechanische spanningen.

 

Eerst wordt de achillespees op dit kraakbeen ingebracht, als deze pees veel spanning uitoefent, ontstaan ​​er spanningen die pijn kunnen veroorzaken.

Ten tweede staat de calcaneus in direct contact met de grond of de schoen. Het is daarom de zetel van trek-, druk-, schuif- en trilkrachten en deze kunnen irritatie van het groeiende kraakbeen veroorzaken. 

 1. Overbelasting van het lichaam is een factor die de ziekte van Sever bevordert door stress te verhogen.
 2. Overtraining of overmatige fysieke activiteit verhoogt ook de stress.
 3. Slecht aangepast schoeisel kan de bewegingen van de voet negatief beïnvloeden.
 4. Een groeispurt die het lichaam geen tijd geeft om zich aan te passen.
 5. Genetische aanleg. 

Aanvullend examen:

Röntgenfoto's zijn niet per se nuttig. Het kan inderdaad een verhoogde dichtheid en een fragmentatie van het groeikraakbeen vertonen, maar dit is niet indicatief voor de pathologie omdat deze bewijzen aanwezig kunnen zijn bij een niet-pathologische patiënt. 

De röntgenfoto kan nuttig zijn bij verdenking van een andere pathologie dan die van Sever of bij complicaties die hiermee verband houden. 

Examen Clinique : 

Lors de l’examen clinique on retrouvera une douleur lors de la compression latérale du talon. L’insertion du tendon d’Achille sera généralement sensible et la dorsiflexion du pied sera réduite. Pour le profil type on aura un enfant hyperactif avec une activité sportive intense et/ou un surpoids. Il se peut que qu’il y est aussi une boiterie avec une marche sur l’avant pied. 

Les douleurs sont présentes lors de d’une activité physique ou directement après celle-ci. La douleur disparait si il n’y a pas de contact avec le sol. 

Podotherapie behandeling: 

Bij een podotherapiebehandeling zou de eerste stap zijn om een ​​volledige ganganalyse uit te voeren om te weten of de bewegingen van de voet het groeiende kraakbeen kunnen belasten en pijn kunnen veroorzaken. Afhankelijk van het resultaat is het mogelijk om: 

 • Maak functionele inlegzolen met als doel de belasting van de voet te verminderen
 • Breng comfort met dempende materialen of een hielkussen.
 • Beveel taping voor de voet aan
 • Stel een afname van de atletische intensiteit voor.
 • Om door te verwijzen naar een andere therapeut 

Andere behandelingen: 

 • Fysiotherapie
 • Verkoudheid
 • Een ontstekingsremmende gel 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze podoloog:

 • Valentin Leroux – 0494/19.15.82
 • Om een ​​afspraak te maken, klik hier 

 

douleur au talon
NL