Alcohol, heb ik een probleem

Maakt u zich zorgen over uw verbruik? Heb je van de mensen om je heen gehoord over je drinkstijl? Terwijl het drinken van alcohol synoniem kan zijn met gezelligheid en plezier; te veel en te vaak drinken kan problematisch worden. Elke dag biedt gelegenheid voor een drankje

Tijdens de maaltijden, voor een zakelijke borrel, na het werk met vrienden en collega's, 's avonds met familie of om even bij te komen na een lange dag. 

L'alcool, est-ce un problème ?

Hoe overmatige consumptie te herkennen?

  • Je drinkt steeds vaker alcohol.
  •  De hoeveelheden gedronken alcohol worden steeds belangrijker.
  • De negatieve gevolgen worden talrijker.

Wat zijn de meer verontrustende signalen?

  • Moeite hebben met stoppen als u drinkt.
  • Voel dat uw drang om te drinken toeneemt of dat de kansen toenemen.
  • Observeer een verandering in uw gedrag en relaties met uw naasten.
 

Het is belangrijk om deze borden als een geheel te beschouwen. Ze mogen nooit worden overwogen alleen. Zoals aan het begin is uitgelegd, kan het drinken van alcohol worden aangemoedigd door uw sociale leven.

Er zijn echter veel andere redenen om alcohol te drinken.

Alcoholgebruik kan een manier lijken om druk te verminderen, stress te kalmeren en te geven het gevoel beter te kunnen omgaan. Maar zelfs geconsumeerd in beperkte hoeveelheden, dit verbruik kan langzamerhand meer ruimte innemen dan jij en jij wilt leiden tot een toename in hoeveelheden of frequentie. Daarom lijkt het belangrijk om waakzaam te blijven Consumptiegewoonten. Wat als een paar dagen geen alcohol drinken lijkt moeilijk of als de dag zonder deze kruk gewoon te pijnlijk is, aarzel dan niet om erover te praten.

"Ik heb een goede dag gehad, ik drink" Alcoholgebruik wordt vaak geassocieerd met het voelen van negatieve emoties. Echter, wij Merk op dat positieve emoties ook consumptievectoren zijn. Dus om te doen alsof verleng deze, soms drinkt u alcohol.

"Ik schaam me om te drinken" Ook als sociale representaties de neiging hebben om een ​​man acceptabeler te maken die weet hoe hij moet drinken en vasthouden alcohol, wanneer verslaving begint, treft schaamte beide geslachten. Dit brengt je mogelijk om een ​​hele reeks strategieën in te voeren om de alcohol gebruik. Stratagems om consumptie te verbergen, te doen alsof of te ontkennen, vergen veel energie en leiden tot des te meer schuldgevoelens en soms zelfs zelfhaat. Het besef hiervan is inderdaad een eerste stap op weg naar verandering.

Er zijn verschillende oorzaken die de start en instandhouding van het gebruik bevorderen. In het bijzonder het breken van de stilte is een manier om je moeilijkheid te accepteren en te gaan kijken lief voor jezelf. In ieder geval herinneren we u eraan dat dit in sommige gevallen is Onder bepaalde omstandigheden is het erg belangrijk om hulp te zoeken bij een arts, aangezien plotseling stoppen met alcohol soms kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

U heeft hulp nodig? 

Wilt u ondersteund worden bij het beheer van uw verslaving? 

Aarzel niet om onze psycholoog Jean-Sébastien Lecat te contacteren: 

  • 02 351 51 57 
  • 0483 16 54 71

Vind het profiel van Jean-Sébastien Lecat, hier. 

Maak direct online een afspraak.

NL